Hulpmiddelen en ergotherapeutsich advies
Een 66-jarige man wordt op zijn motor aangereden door een auto en komt daarbij ten val. Er is sprake van meerdere fracturen en verbrijzeling van het linker onderbeen.
Na een periode van revalidatie en herstel zijn er blijvende klachten van het linkerbeen, het gaat met name om de mobiliteit. Ook zijn er slaapstoornissen door de afwijkende lighouding als gevolg van pijnklachten.
De combinatie van ervaren klachten en beperkingen, maakt dat hij langzaam gefrustreerd raakt en dat beperkt zijn sociale leven.
MetZorg wordt 9 maanden na het ongeval ingeschakeld.
Na het intakegesprek worden snel een aantal kleine zaken zoals een wandelstok, wandbeugels in de toiletruimte, drempelhulpen en de aanschaf van een douchestoel geregeld. Vanuit de familie wordt hulp geboden bij afvlakken van drempels en egaliseren van de bestrating.
Een rolstoel is geregeld via de uitleen (Zvw). De ervaren slaapproblemen kunnen deels worden opgelost door het lenen (Zvw) van een ‘dekenboog’ waarmee contact van het linkerbeen met de deken wordt verminderd.
Er wordt een aanvraag gedaan voor een gehandicapten parkeerkaart en dito parkeerplaats.
Een ergotherapeut wordt ingeschakeld (basispakket Zvw) voor concrete tips en adviezen, zij heeft tevens een adviserende rol richting de gemeente bij de aanvraag voor een traplift.
Om de stabiliteit en loopafstand te vergroten is orthopedisch schoeisel geadviseerd. Een vergoeding vanuit de zorgverzekering is mogelijk na een verwijzing van een specialist.
Om het linkerbeen te ontlasten wordt de auto voorzien van een eenvoudig te installeren Click ‘n Go systeem, waarmee schakelen zonder te koppelen mogelijk is.
In eerste instantie is een scootmobiel geen bespreekbare optie en een brug te ver. Na een aantal maanden wordt duidelijk dat de vergrote mobiliteit bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven en wordt alsnog een voorziening gerealiseerd.
De beperkte mobiliteit, bewegingsvrijheid en slaapproblemen zorgden voor een neerwaartse spiraal. Door het inregelen van een aantal praktische hulpmiddelen op zowel korte als langere termijn en het aanhaken van de gemeente is niet alleen de zelfredzaamheid, maar ook de kwaliteit van leven vergroot. De familie heeft het gevoel de regie weer terug te hebben.
Het begeleidingstraject bestond uit een tweetal bezoeken en afstemming tussen de ergotherapeut, familie, gemeente, woningbouw en auto aanpassen. MetZorg is gedurende een jaar betrokken geweest in dit dossier.
Wilt u kennismaken met onze organisatie? U kunt onderstaand formulier invullen of een van onze mensen contacten.