Een 36-jarige man is in 2012 naar Nederland gekomen. Hij heeft de inburgeringscursus met succes afgerond en is zodra het ‘mocht’, gaan werken als kabellegger en later als autowasser.
Hij werkt 3 jaar als uitzendkracht in een vleesverwerkingsbedrijf als hij bij een bedrijfsgeval betrokken raakt. Bij een tijdelijke overplaatsing van de inpakafdeling naar de verwerkende productieafdeling bediende hij een zaagmachine. Tijdens de uitvoering van het werk met de zaagmachine zijn de rechter ring- en wijsvinger ernstig verwond.
Drie jaar na ongeval ervaarde hij nog pijn in de ring- en wijsvinger van de rechterhand en beperkingen bij het gebruik van de rechterhand en arm. Hij sliep slecht en had herbelevingen. Ook was er sprake van energetische klachten, mogelijk als gevolg van medicijngebruik.
MetZorg werd gevraagd een plan van aanpak op te stellen gericht op ondersteuning van betrokkene met als doel duurzaam herstel en re-integratie in loondienst.
Meneer beschikt niet over beroepskwalificaties en had in zijn geboorteland o.a. opperwerk in de bouw uitgevoerd. Zijn spreekvaardigheid in het Nederlands was zeer beperkt en hij was passief en inactief.
In de daaropvolgende maanden is er diverse keren contact geweest en hebben er driegesprekken plaatsgevonden met de psycholoog. Op het moment dat hij weer wat sterker in zijn schoenen stond is het onderwerp re-integratie ‘op tafel gekomen’. Daarnaast hebben we eventuele aanvullende hulpbehoeften besproken.
Samen met de re-integratiespecialist van MetZorg is de conclusie getrokken dat hij baat had bij een Marokkaans sprekende coach die hem zou kunnen ondersteunen bij vinden van een ‘nieuw’ beroep, het bepalen van een eventuele scholingsbehoefte en het vinden van een baan. Ook het eigen maken van de Nederlandse Taal zowel schriftelijk als mondeling was een ontwikkelpunt.
De verwachting was dat hij door een begeleidingstraject (inclusief nazorg) verder geactiveerd kon worden en naar arbeid begeleid zou kunnen worden. Na akkoord van de verzekeraar is er contact opgenomen met een Marokkaans sprekende coach die hem 8 maanden heeft begeleid.
In de daaropvolgende periode is een hij tijdelijk dienstverband aangegaan bij een autopoetsbedrijf, waarmee hij in contact stond. Met behulp van zijn coach is een passende opleiding gevonden, een 1-jarige BBL-opleiding Assistent Mobiliteitsbranche. Het bedrijf van zijn werkgever is zijn leerplaats en het arbeidscontract is verlengd met minimaal 12 maanden.
Verzekeraar heeft de opleidingskosten van de BBL-opleiding gefaciliteerd en daarnaast een cursus VCA. Bovendien kan hij in de komende maanden nog gebruik kan maken van de begeleiding van de coach, die ook zal fungeren als coach van de werkgever tijdens de werk-leer-fase en indien nodig contacten onderhouden met de school.
In de komende maanden zal gewerkt worden aan de taalkennis. Hij gaat deelnemen aan taalproject in de regio of hij krijgt ondersteuning van een ‘taalbuddy’.
Het laatste nieuws is dat hij inmiddels het VCA-certificaat heeft behaald.
Het begeleidingstraject van MetZorg bestond uit een kennismakingsgesprek en intensieve afstemming met meneer en betrokken partijen. Communicatie ging vooral telefonisch. Het traject had een doorlooptijd van 14 maanden.
Wilt u kennismaken met onze organisatie? U kunt onderstaand formulier invullen of een van onze mensen contacten.