Samenwerking tussen gemeente en gezin
Een 72-jarige dame wordt als fietser aangereden door een auto. Door het ongeval is blijvend letsel aan de rechterschouder ontstaan. Ze kan de arm niet langer optillen. Ook lopen en staan gaat moeizaam vanwege bekkenklachten.
De partner ondersteunt waar hij kan op het gebied van huishouden, koken en boodschappen doen, maar heeft zelf ook gezondheidsklachten. Ook de kinderen verlenen hulp waar mogelijk, maar dit is geen duurzame oplossing.
Deelname aan het verkeer op de fiets lijkt na het ongeval niet mogelijk. Er is tevens sprake van verkeersangst. De zelfstandige mobiliteit is daardoor beperkt.
In de woning is een badkamer aanwezig die is voorzien van een ligbad met doucheplaats. Gebruik van het ligbad is niet langer veilig en verantwoord. Ook worden problemen ervaren bij het gebruik van het toilet.
MetZorg wordt gevraagd mee te denken over de problemen in de badkamer andere hulpvragen te inventariseren.
MetZorg heeft de eigen ergotherapeut gevraagd om tijdens de intake de problemen te inventariseren en een programma van eisen op te stellen voor badkamer en toilet.
Er is een onderscheid gemaakt tussen algemeen gebruikelijke voorzieningen en voorzieningen die in het kader van de Wmo aangevraagd kunnen worden.
De kinderen hebben de oude tegels, het bad en toilet verwijderd. Een provider werd na afstemming met partijen ingeschakeld om de badkamer en het toilet op onderdelen aan te pakken. De gemeente heeft daarna het spoel föhn systeem geplaatst. MetZorg heeft hier een organiserende en coördinerende rol in gespeeld
De ergotherapeut van MetZorg heeft geholpen om bepaalde dagelijkse handelingen te vereenvoudigen, nieuwe vaardigheden aan te leren en een aantal kleine hulpmiddelen zijn gerealiseerd
Ondersteunend heeft de gemeente drie uur huishoudelijke hulp toegekend en een taxipas verstrekt. Thuiszorg kwam twee keer per week (Zvw) ter ondersteuning in de persoonlijke verzorging.
MetZorg bracht een aantal bezoeken en zocht vooral contact op lokaal niveau om snel te kunnen schakelen.
Door goede afstemming tussen partijen kon in drie maanden concreet resultaat worden geboekt. Het echtpaar was blij dat er niet alleen hulp en ondersteuning werd geboden, maar ook dat de geboden oplossing duurzaam was. Afhankelijkheid van derden nu en in de toekomst wordt hiermee voorkomen. Samen staan ze weer positief in het leven ondanks de blijvende beperkingen.
Wilt u kennismaken met onze organisatie? U kunt onderstaand formulier invullen of een van onze mensen contacten.